Työ isännöintialalla

Isännöinnin asiakkaat lukuina

Suomessa on kaikkiaan 91 500 asunto-osakeyhtiötä, joista Isännöintiliiton laskelmien mukaan noin 55 000 käyttää ammattimaista isännöintiä. Näissä taloyhtiöissä asuu hieman yli 2 miljoonaa ihmistä ja vuokrataloyhtiöissä asuu hieman yli 700 000 suomalaista.* 

Isännöintialalla pääsee tekemään merkityksellistä työtä suomalaisen asumisen eteen. 

Suomessa toimii Isännöintiliiton toimialakatsauksen 2023 mukaan noin 850-900 isännöintiyritystä. Näissä yrityksissä työskentelee noin 6000 isännöinnin ammattilaista. Heistä noin 3500 työskentelee isännöitsijänä ja 2500 kiinteistösihteereinä, kirjanpitäjinä ja teknisinä asiantuntijoina.*  

Isännöintiyrityksiä on aina yhden hengen yrityksistä useiden satojen työntekijöiden yrityksiin. Keskimäärin yrityksissä on 9 työntekijää. Yritykset voivat toimia paikallisesti tai olla isoja valtakunnallisia yrityksiä, joilla on monia toimipisteitä. 

Isännöintityö on monipuolista 

Isännöinnin tärkein työ on huolehtia osakkaiden omaisuudesta ja tukea taloyhtiön hallituksia tekemään oikea-aikaisia päätöksiä taloyhtiön parhaaksi. Parhaassa tapauksessa isännöinnin avulla turvataan asunto-omaisuuden arvon säilyminen ja arvonnousu.  

Isännöintityössä korostuu monipuolisuus: yhtäältä on tärkeää ymmärtää taloutta ja hallita lakiasiat, toisaalta työssä auttavat hyvät viestintä- ja asiakaspalvelutaidot.   

Isännöintiliiton toimialakatsauksen (2023) mukaan monet alalla työskentelevät arvostavat juuri työnsä monipuolisuutta. 81 % valitsi monipuolisuuden ja vaihtelevuuden, kun heiltä kysyttiin kyselyssä, mistä oman työn mielekkyys rakentuu. Myös työn vapaus ja itsenäisyys korostuivat tässä yhteydessä. 

Yhä useampi isännöitsijä on nainen 

Ala sopii monenlaisille ihmisille. Miehisestä maineestaan huolimatta isännöintialalla on tilastojen valossa yhtä lailla naisia kuin miehiä. Jo vuoden 2020 Isännöinnin ammattilaiset -tutkimuksessa havaittiin, että 55 % kaikista alalla työskentelevistä ammattilaisista on naisia, kun mukaan luetaan esimerkiksi isännöintiyrityksissä asiakaspalvelussa ja muissa asiantuntijarooleissa työskentelevät. Osuus on pysynyt samana vuoden 2023 kartoituksessa. Varsinaista isännöintityötä tekevistäkin jo 46 % on naisia ja tämä osuus on kasvanut selkeästi viime vuosina. 

Alalla on pitkään ollut työvoimapula osaavista työntekijöistä. Tulevaisuuden näkymä ei poikkea tästä vaan osaavalle, koulutetulle työntekijälle on alalla kova kysyntä myös jatkossa. 

* Lähde: Isännöintiliiton toimialakatsaus 2023