Isännöitsijät: Taloyhtiölainojen saaminen on vaikeutunut myös isoissa kaupungeissa

Taloyhtiöiden on entistä haastavampaa saada taloyhtiölainaa korjaushanketta varten, ilmenee Isännöintiliiton jäsenilleen tekemästä kyselystä. Isännöitsijöiden vastauksista kävi ilmi, että rahoitushaasteet eivät koske vain muuttotappioalueita.

Isännöintiliitto teki tammikuussa jäsenilleen kyselyn taloyhtiölainojen saamisesta. Kyselyyn vastasi 174 isännöitsijää eri puolilta Suomea, ja lähes puolet vastanneista oli kokenut jonkinlaisia lainansaantivaikeuksia.

Taloyhtiölainan saaminen korjaushanketta varten on vaikeutunut muuttotappioalueiden lisäksi monissa isoissa kaupungeissa, kuten Oulussa, Jyväskylässä ja Tampereella. Isännöitsijät ovat painineet rahoitushaasteiden kanssa jopa joillain alueilla Helsingissä.

Muuttuneilla lainamarkkinoilla isännöinniltä tarvitaan entistä enemmän kekseliäisyyttä.

− Isännöitsijöillä pitää olla liuta erilaisia keinoja, joilla he voivat todistaa taloyhtiön maksukyvyn ja raapia rahoituksen kokoon. Myös isännöitsijöiden neuvottelutaitojen merkitys lainan saamisessa on kasvanut, sanoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Siinä missä oma tilipankki toimi aiemmin taloyhtiön korjaushankkeen rahoittajana, haetaan lainaa nykyään useilta pankeilta eri puolilta maata.

− Moni isännöitsijä etsii nyt ratkaisua pienistä pankeista, koska osalla pankeista taloyhtiölainojen laarit alkavat olla täynnä uudistuotannon takia ja ne väistelevät peruskorjauslainoja melko suoraviivaisesti. Laina on helppo evätä esimerkiksi sillä, että sijoittajia on liikaa tai vakuusarvo ei riitä, vaikka ongelmia voitaisiin ratkoa monella tavoin.

Korjaushistoria pankeille entistä tärkeämpi

Taloyhtiön vaihtoehto on pilkkoa hanke pienempiin osiin, myydä rakennusoikeutta tai rahoittaa osa hankkeesta osakkaiden omilla, henkilökohtaisilla lainoilla.

− Henkilökohtaiseen lainaan voi saada taloyhtiölainaa huomattavasti paremmat ehdot ja maksuaikaa 25 vuotta 15 vuoden sijaan. Kaikki osakkaat eivät saa lainaa, ja on jo taloyhtiöitä, joissa korjauksia ei pystytä tekemään.

Vastauksista kävi ilmi myös se, että pankit tarkastelevat entistä tarkemmin rahoitusta hakevien taloyhtiöiden korjaushistoriaa. Tämä tarkoittaa sitä, että taloyhtiöiden pitää sitoutua yhä suunnitelmallisempaan kiinteistönpitoon.

− On todella tärkeää, että osakkaat ymmärtävät suunnitelmallisen korjaustoiminnan tärkeyden ja sen, ettei korjauksia voi loputtomasti venyttää. Osakkaiden yhteinen tahtotila pitää selvittää, jotta päätöksiä tehdään sen eikä äänekkäimpien osakkaiden tahdon perusteella, Koro-Kanerva sanoo.

Lisätietoja:

Mia Koro-Kanerva
Toimitusjohtaja, Isännöintiliitto
p. 050 303 1615
mia.koro-kanerva@isannointiliitto.fi

Uutishuoneeseen