Takaisin Isännöintiliitto : Esimerkki päätöksenteosta yhtiökokousta pitämättä Esimerkki päätöksenteosta yhtiökokousta pitämättä Artikkelit Julkaistu: 29.4.2020 Tämä on Isännöintiliiton ja Kiinteistöliiton yhdessä laatima, havainnollistava esimerkki taloyhtiön päätöksenteosta yhtiökokousta pitämättä. Esimerkin hyödyntäminen tapahtuu käyttäjän vastuulla. Esimerkin soveltuvuus yhtiön tilanteeseen kannattaa varmistaa asiantuntijalta. Asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 1 § sääntelee osakkeenomistajien päätöksentekoa yhtiökokousta pitämättä. Osakkeenomistajat tekevät ensisijaisesti taloyhtiötä koskevat päätökset yhtiökokouksessa. Osakkeenomistajat voivat kuitenkin päättää myös yhtiökokousta pitämättä sille kuuluvasta asiasta silloin, kun he ovat asiasta yksimielisiä. Vaatimus yksimielisyydestä tarkoittaa ensinnäkin yksimielisyyttä siitä, että asiasta päätetään yhtiökokousta pitämättä ja toiseksi yksimielisyyttä varsinaisen päätöksen sisällöstä. Luonnollisesti päätöksenteko yhtiökokousta pitämättä edellyttää, että kaikki taloyhtiön osakkaat osallistuvat päätöksen tekemiseen. Käytännössä päätöksenteko yhtiökokousta pitämättä tulee kyseeseen pienissä yhtiöissä tai jos taloyhtiössä päätetään jostain yksittäisestä asiasta. Huomioitavia asioita Päätös, joka tehdään yhtiökokousta pitämättä, on kirjattava, päivättävä, numeroitava ja allekirjoitettava. Jos taloyhtiössä on useampia kuin yksi osakkeenomistaja on lain mukaan vähintään kahden heistä allekirjoitettava päätös. Kuitenkin päätöksentekomenettelyn poikkeavuudesta johtuen ja yksimielisyyden osoittamiseksi on suositeltavaa, että kaikki taloyhtiön osakkaat allekirjoittavat päätöksen. Esimerkki muodostuu kahdesta osasta: osakkaalle suunnatusta kirjeestä ja kirjatusta päätöksestä. Kirjeessä osakaille on avattu asiaa, kerrottu päätöksentekomenettelystä yhtiökokousta pitämättä ja esitelty päätösesitys. Kirjeen liitteenä on kirjattu päätös, johon pyydetään osakkeenomistajaa ottamaan kantaa. Osakas ottaa kantaa siihen, hyväksyykö hän, että päätös tehdään yhtiökokousta pitämättä ja hyväksyykö hän päätösasian. Jos hän hyväksyy sekä menettelyn että päätöksen, palauttaa hän kirjatun päätöksen allekirjoitettuna. Mikäli osakkaan mielipiteen muodostaminen edellyttää perehtymistä asiakirjamateriaaliin, kuten päätettävän hankkeen piirustuksiin tai suunnitelmiin, on suositeltavaa, että nämä asiakirjat toimitetaan osakkaalle kirjeen ja kirjatun päätöksen liitteenä. Näin voidaan minimoida käyntejä esim. isännöintiyrityksessä koronaepidemian aikana. Työkalut Lataa alta koko työkalupaketti tulostettavassa muodossa: PDF Word Työkalut eriteltynä Saatesanat (tämän sivun teksti): Word tai PDF. Kirje osakkaalle (esimerkki): Word tai PDF. Kirjattu päätös (esimerkki): Word tai PDF.
Esimerkki etäosallistumisesta postin tai sähköpostin välityksellä varsinaiseen yhtiökokoukseen Esimerkki etäosallistumisesta postin tai sähköpostin välityksellä varsinaiseen yhtiökokoukseen Artikkelit 2.4.2020 Tämä on Isännöintiliiton ja Kiinteistöliiton yhdessä laatima, havainnollistava esimerkki etäosallistumisesta postin tai sähköpostin välityksellä varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviin asioihin.
Esimerkki etäosallistumisesta yhtiökokoukseen teknisen välineen avulla Esimerkki etäosallistumisesta yhtiökokoukseen teknisen välineen avulla Artikkelit 8.4.2020 Tämä on Isännöintiliiton ja Kiinteistöliiton yhdessä laatima, havainnollistava esimerkki varsinaiseen yhtiökokoukseen osallistumisesta teknisen välineen avulla.
Ohje: Osallistuminen etäyhteydellä taloyhtiön kokoukseen (jäsenille) Ohje: Osallistuminen etäyhteydellä taloyhtiön kokoukseen (jäsenille) Jäsenohjeet 17.3.2020 Miten yhtiökokouksen voi pitää etäyhteydellä? Miten huomioidaan osakkaiden yhdenvertaisuus? Miten sujuu sähköinen kokous? Isännöintiliiton laatima kattava ohje vastaa lukuisiin kysymyksiin.
Näin korona vaikuttaa taloyhtiössä Näin korona vaikuttaa taloyhtiössä Sivu 26.1.2024 Päivittyvä sivu kokoaa yhteen tietoa koronan vaikutuksista taloyhtiöelämän ja isännöinnin arkeen.