Teemu Heikkinen työskentelee energia-asiantuntijana isännöintiyrityksessä

Energia-asiantuntijana Oiva Isännöinnissä työskentelevä Teemu Heikkinen toivoo, että isännöintiyritykset vahvistaisivat organisaation sisäistä energiaosaamista.

Teemu HeikkinenTeemu Heikkinen selaili vähän päälle kolmekymppisenä ammattikorkeakoulun koulutuslinjoja ja pohti, mikä haluaisi olla isona. Hän oli pelannut jääkiekkoa ammattilaisena, voittanut Mestiksen Suomen mestaruuden ja pelannut Unkarissa ammattilaisena yhden kauden. Lisäksi hän oli tehnyt myyntityötä ja rakennusalan hommia.

Kun Joensuussa asuva Heikkinen bongasi läheisestä Karelia-ammattikorkeakoulusta energia- ja ympäristötekniikan opintolinjan, hän innostui. Energia-asiat olivat aina kiinnostaneet häntä.

– Syy on se, että energia liittyy ihan kaikkeen. Lisäksi luonto on lähellä sydäntäni, joten olen pohtinut energia-asioita siitäkin näkökulmasta, Heikkinen kertoo.

Ammattikorkeakoulussa opiskelu sujui häneltä pääasiassa hyvin. Fysiikka tuotti opintojen alussa vaikeuksia, kun lukio-opinnoista oli ehtinyt vierähtää yli kymmenen vuotta. Insinööriopinnoissa laskettiin paljon, ja se on hyödyttänyt Heikkistä energia-asiantuntijana työskennellessä.

– Työni vaatii matemaattisia taitoja.

Heikkinen pitää energia-asiantuntijan työn haasteellisuudesta ja siitä, että energia-alalla pitää kehittyä jatkuvasti, koska alalle tulee koko ajan uusia ratkaisuja.

Monipuolinen työnkuva

Tuore energia- ja ympäristötekniikan insinööri aloitti pian valmistumisensa jälkeen energia-asiantuntijana Oiva Isännöinnissä. Työnkuvaa on rakennettu yhdessä Heikkisen esihenkilön Toni Suorsan kanssa.

– Energia-asiantuntijan työnkuva vaihtelee vähän työnantajan mukaan, Heikkinen toteaa.

Hänen työtehtäviinsä kuuluu muun muassa aurinkopaneelien ja erilaisten lämmitysmuotojen kannattavuuden laskemista. Eniten työaikaa vie tällä hetkellä energiatodistusten laatiminen taloyhtiöille.

Laskemisen ja dokumenttien läpikäymisen lisäksi Heikkinen käy kaikissa kohteissa paikan päällä. Oiva Isännöinti toimii eri kaupungeissa, joten Heikkinen on ajellut useaan suomalaiseen kaupunkiin viimeisen puolen vuoden aikana.

– Käyn kaikissa kaupungin kohteissa samalla reissulla, mihin energiatodistus tilattu.

Paikan päälle päästyään Heikkinen käy läpi esimerkiksi rakennuksen putkistojen eristetasot ja lämmitysverkostojen lämpötilat sekä silmäilee ikkunoiden ja ovien kunnon. Kohdekäynnillä tarkastellaan muutenkin rakennuksen taloteknisiä ratkaisuja. Nämä kaikki vaikuttavat energiatodistuksen laatimiseen.

Energiaremontin tekeminen kannattaa

Heikkisen mukaan energia-asiantuntijan työllistyminen isännöintialalle ei ole vielä kovin yleistä, sillä taloyhtiöiden energia-asioissa käytetään paljon konsulttifirmoja.

– Jonkinlaisia pioneereja me tässä varmaan olemme.

Energia-asiantuntija toivoo, että isännöitsijät keskustelisivat aktiivisesti energia-asioista ja energiaremonteista taloyhtiöiden hallitusten kanssa. Energiaremontin avulla taloyhtiö voi saada aikaan huomattavia säästöjä.

– Energiankulutus liittyy niin moneen taloyhtiön toimintaan vedenkulutuksesta lämmitykseen.

Pienimmillään energiaremontti tarkoittaa esimerkiksi ikkunoiden ja ovien tiivistysten parantamista. Isoimmillaan kyseeseen voi tulla lämmitysjärjestelemän uusinta tai vaihto.

Parhaillaan Heikkisen työpöydällä on maalämpöön siirtymisen kannattavuuden laskeminen yhdelle Oiva Isännöinnin asiakkaalle. Pyyntö kannattavuuslaskelman tekemiseen tuli taloyhtiön isännöitsijältä.

– Pyrkimyksemme on tarjota taloyhtiöille parasta mahdollista tietämystä ja tukea kaikkiin energia-asioihin.

Teksti: Tiina Katriina Tikkanen
Kuva: Jami Ivanoff