Isännöitsijä Krista Aalto-Träskelinin sovitti vanhempainvapaan ja osa-aikatyön yhteen

Kuva: Jarkko Mikkonen

Krista Aalto-Träskelinin perheeseen kuuluu kaksi kilpaurheilua harrastavaa kouluikäistä lasta sekä pian 2-vuotias kuopus. Molemmat vanhemmat ovat isännöitsijöitä. Aalto-Träskelin teki vanhempainvapaan ohessa töitä osa-aikaisesti sunnuntaisin ja välillä arki-iltoina.

– Halusin jatkaa työntekoa myös vanhempainvapaan aikana, koska olen vasta urani alussa isännöitsijänä.

Isännöitsijän työ on Aalto-Träskelinille pitkäaikaisen haaveen täyttymys. Unelma sai alkunsa, kun hän seurasi isännöitsijöiden työtä kiinteistösihteerinä eri isännöintiyrityksissä. Ammatti näyttäytyi kiireisenä ja stressaavana, mutta Aalto-Träskelin pohti mielessään, että asiat voisi tehdä myös toisin.

Isännöitsijöillä oli laajasti tietoa ja taitoa, mutta Aalto-Träskelin huomasi, ettei asiakkaiden palveleminen ollut kaikilla ihan hallussa. Moni valitti työn kuormittavuutta. Kiinteistösihteerille kirkastui, millainen isännöitsijä hän ei itse halua olla.

Lapset ensin

Krista Aalto-Träskelin aloitti vuonna 2020 isännöitsijänä helsinkiläisessä 10+ Isännöinnissä, jossa oli työskennellyt kiinteistösihteerinä edellisvuodesta lähtien. Hänen puolisonsa työskentelee samassa yrityksessä ja hoiti ison osan vaimonsa isännöimistä taloyhtiöstä tämän vanhempainvapaan aikana. Aalto-Träskelin jätti itselleen muutaman rauhallisen taloyhtiön, joissa ei ollut menossa tai suunnitteilla isoja remontteja.

Perheen arki on kiireistä. Aalto-Träskelin päätti etukäteen, ettei stressaa työasioiden vuoksi, vaan työn täytyy säilyä nautinnollisena. 10+ Isännöinnin isännöitsijät voivat itse vaikuttaa omaan työmääräänsä.

Stressin välttämiseksi Aalto-Träskelin on pitänyt työmääränsä kohtuullisena ja suunnitellut työt etukäteen. Asioiden järjestämisestä kiinnostuneena hän hallinnoi sekä omaa että puolisonsa kalenteria. Ykkösenä ovat perheen menot, ja vasta kakkossijalla kokoukset.

Kevät on perinteisesti isännöintialalla kiireistä aikaa. Aalto-Träskelin valmistautui tähän suunnittelemalla kokousaikataulut jo joulukuussa. Hän sopi hallitusten kokoukset sekä yhtiökokousten päivämäärät etukäteen ja ennakoi myös tilinpäätökset.

– Muutoksia tulee pitkin matkaa, mutta se ei aiheuta stressiä, koska näen heti kalenterista, missä on vapaata. Paras työkaluni on työnohjausjärjestelmä. Kun otan uuden tehtävän työn alle, sijoitan sen järjestelmään ja siirrän sitä työvaiheittain eteenpäin, kunnes saan sen päätökseen.

Työnohjausjärjestelmässä on valmiina tietyt tehtävät ja niiden alitehtävät. Esimerkiksi, kun isännöitsijälle ilmoitetaan taloyhtiössä sattuneesta vesivahingosta, hän avaa ohjelmasta työtehtävän ”vesivahinko”. Sen alta löytyvät kaikki siihen liittyvät tehtävät vakuutusilmoituksesta alkaen. Valmis tehtävälista estää unohdukset.

Asiakkaiden palveleminen on ilo

Krista Aalto-Träskelin kuuntelee mielellään osakkaita ja asukkaita ja pyrkii auttaman heitä mahdollisuuksien mukaan. Eräs osakas soitti usein asiakaspalveluun ja valitti meluhaitasta. Melun alkuperään oli vaikea päästä kiinni.

Eräänä päivänä Aalto-Träskelin nappasi puolisonsa mukaan ja lähti tutustumaan tilanteeseen. Sillä aikaa, kun Aalto-Träskelin keskusteli asukkaan kanssa, hänen miehensä kävi naapuriasuntoja läpi. Vaikka ongelman syytä ei voitu poistaa, asukas koki tulleensa kuulluksi ja oli tyytyväinen.

– Isännöitsijän työ on mielestäni oikeasti hauskaa ja mielenkiintoista. Ajattelen jokaisena työpäivänä, että jee, tänään saan tehdä töitä!

Teksti: Tiina Komi
Kuva: Jarkko Mikkonen