Muusikko-isännöitsijän kaksi minää

Sami Rajala ratkoo päivisin osakkaiden ja asukkaiden asioita, mutta toivoo pääsevänsä pian myös keikkailemaan.

Muusikkona ja klassisen kitaransoiton opettajana työskennellyt Sami Rajala siirtyi isännöintialalle viisitoista vuotta sitten. Hän on aina ollut kiinnostunut kiinteistöistä ja remontoinnista.

– Minussa on kaksi puolta: taitelija-Sami ja arki-Sami.

Rajala muistetaan muun muassa Unelmavävyistä, joka esiintyi Kesäillan valssi -ohjelman vakioyhtyeenä. Helsinkiläiseen rivitaloon muuttaessaan hän ryhtyi taloyhtiön isännöitsijäksi muusikon työn ohessa, jotta pystyi vaikuttamaan asioihin ja hoitamaan niitä ”varmasti oikealla tavalla”.

Kun kilometrit tulivat täyteen muusikkona, reissaamiseen väsynyt Rajala suoritti oppisopimuskoulutuksena isännöitsijän ammattitutkinnon, vaikka hänellä oli työstä hieman negatiivinen käsitys.

– Ajattelin, että töitä on liikaa ja asiakkailta tulee kuraa niskaan niin paljon, että tuskin jaksan alalla pitkään. Huomasin ilokseni, että voin itse vaikuttaa sekä työmäärääni että asiakkaiden suhtautumiseen priorisoimalla työni ja olemalla järjestelmällinen.

Työn hallinnan resepti

Rajala on kehittänyt alusta asti oman työnsä seurantaa, hallintaa ja johtamista. Hän on osallistunut Isännöinti Rantamäen toimiston toiminnanohjausjärjestelmän suunnitteluun. Kehitystyöhön kului muutama vuosi, mutta nyt se on valmis. Järjestelmän avulla isännöitsijät voivat hallita ja koordinoida tehtävien määrää ja ylipäänsä työtään.

Isännöitsijän työhön sisältyy sekä isoja hankkeita että asukkaille ja osakkaille tärkeitä pieniä asioita, jotka on tehtävä pikaisesti, jos asiakkaita haluaa palvella hyvin. Rajalan mielestä isännöitsijän on oltava tavoitettavissa. Asiakaspalvelijana ei pärjää, jos keskittyy vain isoihin asioihin.

– Vähäpätöisen kuuloinen pikkujuttu voi olla osakkaan prioriteettilistalla ykkösenä. Isännöitsijän on vaistottava, mitkä asiat ovat asukkaille ja osakkaille tärkeitä.

Tietenkään isännöitsijä ei voi päivystää koko päivää puhelinta. Soittopyyntöjen ottamisen voi jättää kiinteistösihteereille, mutta niihin pitää vastata Rajalan mielestä saman päivän aikana.

Oleellista on suunnitella päivän työt niin, että isännöitsijälle jää riittävästi aikaa akuuteille asioille. Kalenterista
60 prosenttia kannattaa jättää yllätyksille ja suunnitella vain 30–40 prosenttia ajasta. Niin päivässä on riittävästi pelivaraa.

Rajalan työhön sisältyy työharjoittelijoiden perehdyttämistä ja kouluttamista. Hän kouluttaa pari kertaa vuodessa isännöitsi­jöiksi opiskelevia myös Careeriassa. Rajala kokee, että niin ohjaaminen kuin kouluttaminenkin vahvistavat hänen omaa osaamistaan. Rajala on ohjannut työpaikkaohjaajana isännöinnin saloihin muun muassa entistä lakimiestä, media-alan toimitusjohtajaa, lentäjää ja it-alan ammattilaista.

Kuin palapelin rakentaja

Rajala kokee vahvuuksikseen sosiaalis­uuden ja ihmisten ymmärtämisen.

– Suoritan johtamisen erikoisammattitutkintoa ja valitsin koulutuksessa kaikki henkilöstöön liittyvät asiat. Haluan varmistaa, että minusta tulee ihmiset huomioon ottava esimies.

Hän vertaa isännöitsijää palapelin rakentajaan. Työ on jatkuvaa prosessia. Osa työstä on muiden paimentamista. Oman työn aikatauluttaminen ei riitä, vaan on varmistettava, että myös yhteistyökumppanit pysyvät aikatauluissa, jotta kaikki palapelin palaset osuvat paikoilleen.

Vaikka muusikon aktiiviurasta on aikaa, Rajala on ylläpitänyt taitojaan esiintymällä tyttärensä kanssa. Hän ryhtyi ennen koronapandemiaa virittelemään muusikon uraansa sivutoimisena takaisin, mutta pandemia laittoi kapuloita rattaisiin. Rajala toivoo kuitenkin, että pääsee esiintymään heti, kun korona­tilanne helpottuu.

Teksti: Tiina Komi, Kuva: Jarkko Mikkonen

Näin ajattelen

Tulevaisuus on tiimityössä

”Muusikon työstä on ollut yllättävän paljon hyötyä isännöintialalla. Muusikon työ on tiimityötä, vaikka jokainen soittaa omaa instrumenttiaan. Myös isännöintiä kannattaa tehdä tiimeissä. Alalle tulevat nuoret isännöitsijät voivat hoitaa perusasioita ja kokeneemmat isännöitsijät voivat ottaa vastuulleen vaikeammat tehtävät. Tiiminjohtaja voi samalla perehdyttää tuoreita isännöitsijöitä alalle.”

kuka?

Sami Rajala

Ikä:
47 vuotta

Koulutus:
AIT

Työpaikka:
Isännöinti Rantamäki, Helsinki