Taloyhtiöistä ilmastoviisaita

Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeessa selvitetään, miten taloyhtiöiden tuottamia ilmastopäästöjä voitaisiin vähentää. Myös isännöinnissä on tietotaidolle käyttöä.

Kuva: Unsplash, Samuel Zeller

Isännöintiliitto on mukana Euroopan kehitysrahaston rahoittamassa Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on tukea ilmastoviisasta asumista vauhdittamalla esimerkiksi taloyhtiöiden digiloikkaa ja edistämällä energiaremontteja taloyhtiöissä. Hankkeen päätoteuttaja on Helsingin kaupunki.

Muita toimijoita viime vuonna käynnistyneessä hankkeessa ovat Forum Virium Helsinki, Green Building Council Finland, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY ja Vantaan kaupunki. Lisäksi hankkeeseen kuuluviin pilotteihin osallistuu muutamia isännöintiyrityksiä ­ ja taloyhtiöitä.

Hankkeessa ideoidaan esimerkiksi, millaisia uusia sensoriteknologiaan tai energiaratkaisuihin liittyviä palveluita taloyhtiöille voisi tarjota. Pilotteihin osallistuvat isännöintiyritykset ja taloyhtiöt ovat sitoutuneet kokeilemaan sensoreita huoneistoissa.

– Niillä tuotetaan tietoa, jota hyödynnetään taloyhtiöstrategioissa ja energiakatselmuksissa, kertoo Isännöintiliittoa hankkeessa edustava asiakkuusjohtaja ­Aki Salo.

Hankkeesta toivotaan vauhtia uudenlaisille energiatehokkuutta taloyhtiöissä lisääville palveluille ja ratkaisuille.

– Tulossa on ainakin verkkokoulutuksia taloyhtiöille, jotka haluavat osallistua ilmastotalkoisiin, Salo kertoo.

Hankkeen tuotoksena valmistuu 2020 myös taloyhtiön digiopas, johon kootaan tietoa siitä, millaisilla digitaalisilla ratkaisulle voidaan edistää taloyhtiöiden energiatehokkuutta.

Isännöinti ja taloyhtiöt ilmastosankareiksi

Hankkeen kautta pystytään myös tarkentamaan isännöinnin roolia energiansäästö­hankkeissa. Pilottitaloyhtiöt tuottavat dataa isännöintijärjestelmiin, mikä voi auttaa ideoimaan uusia palvelumalleja.

Mikä ihmeen ilmastoviisaus?

  • Hiilijalanjälki tarkoittaa tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa,
    siis paljonko kasvihuonekaasuja ko. toiminnasta syntyy. Kasvihuonepäästöt lämmittävät ilmastoa.
  • Energiatehokkuus tarkoittaa energian­kulutuksen vähentämistä, jolloin myös hiilijalanjälki pienenee.
  • Ilmastoviisaus on kattotermi toimille, joilla pienennetään hiilijalanjälkeä ja torjutaan ilmastonmuutosta.

Salon mukaan nyt jos koskaan on hyvä aika ryhtyä työstämään ilmastoviisauden edistämistä taloyhtiöissä.

Moni on valmis tekemään taloudellisia panostuksia ilmastojuttujen eteen.

– Hallitukset ovat koko ajan kiinnostuneempia ja valveutuneempia. Isännöinniltä kysytään usein, miten oman yhtiön energiatehokkuutta voisi parantaa. Rahakaan ei enää ole kynnyskysymys, vaan moni on valmis tekemään taloudellisia panostuksia ilmastojuttujen eteen.

Ilmastonmuutoksen torjunta on keskeisessä roolissa myös uudessa hallitusohjelmassa, joten odotettavaa on, että valtion taholta on tulossa erilaisia kannustimia ilmastoviisaan asumisen edistämiseen.

– Isännöinnin ja taloyhtiöiden on mahdollista toimia nyt ilmastosankareina, sillä asumisesta syntyy kolmasosa suomalaisten kasvihuonekaasupäästöistä, sanoo Salo.

Maistiaisia Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeesta saatiin Isännöintipäivillä 2019. Projektikoordinaattori Aleksi Heikkilä Helsingin kaupungilta luennoi aiheesta ”Ilmastoviisaat taloyhtiöt: asukas­datasta energiatehokkuutta”.

Teksti: Meri Siippainen