Asumisen taidot monella hukassa – voi aiheuttaa jopa vaaratilanteita

Jotta taloyhtiöasuminen on mukavaa, sujuvaa ja turvallista, tarvitsevat asukkaat asumisen taitoja. Uusavuttomuus voi johtaa pieniin harmeihin, riitoihin, rahanmenoon tai jopa vakaviin vaaratilanteisiin.

Isännöitsijöille uusavuttomuus on tuttua. He ovat neuvoneet mm. sähkösopimuksen tekemisessä, kun vasta taloon muuttanut asukas on soittanut ja ihmetellyt, mikseivät sähköt toimi uudessa kodissa. Myös taloyhtiön toiminnasta on kerrottu, kun osakas on soittanut ja ihmetellyt saamaansa vastikelaskua. Miksi täytyy maksaa, kun omistaa asunnon?

Tapaukset kertovat siitä, että taloyhtiössä asumisen arkiasiat ovat osalle varsin vieraita. Eikä uusavuttomuus ole vain nuorten vaiva, vaikka näin usein ajatellaankin. Yhtä lailla taloyhtiön arki voi olla vieras ensiasunnon ostajille, ikäihmisille ja heille, jotka muuttavat osakehuoneistoon omakotitalosta. Maahanmuuttajillekin suomalaisten taloyhtiöiden pelisäännöt ovat luonnollisesti haasteellisia.

Arkisilla virheillä, asunnon huoltotöiden laiminlyönnillä tai muilla erheillä asukas voi pahimmillaan saada aikaan esimerkiksi vesivahingon tai tulipalon. Taloyhtiöissä kannattaakin panostaa monikieliseen viestintään sekä selkeisiin ohjeisiin myös perusasioissa.

Taloyhtiössä asuvalla pitää aina olla kotivakuutus. Se korvaa omaa omaisuutta onnettomuuden sattuessa, mutta mikä tärkeämpää, vakuutus korvaa myös naapureille aiheutuneita menetyksiä. Ilman kotivakuutusta maksettavaksi voi tulla suurikin lasku.

Näin vältät vahingot

  • Tutustu asuntoon ja sen laitteisiin. Ota selvää, miten esimerkiksi ilmanvaihtoa tai kylmälaitteita tulee huoltaa ja hoitaa.
  • Hanki palovaroitin ja testaa sen toiminta säännöllisesti. Muista vaihtaa paristot.
  • Ota laaja kotivakuutus, joka kattaa mahdolliset vahingot.
  • Tutustu taloyhtiön järjestyssääntöihin ja noudata esimerkiksi hiljaisuutta, yhteisten tilojen sääntöjä sekä yhteisten välineiden, kuten pyykinpesukoneiden, käyttöohjeita.
  • Muista, ettet asu talossa yksin. Jos pidät juhlat tai remontoit, ilmoita siitä naapureille esimerkiksi rappukäytävän ilmoitustaululla, jotta he voivat varautua tilapäiseen meluun.
  • Jos et tiedä tai osaa jotain, kysy apua. Tyhmiä kysymyksiä ei ole!

Lue koko juttu Kotitalo-lehdestä.

Uutishuoneeseen