Hankesuunnitelma taloyhtiön korjaushankkeeseen

Korjaushankkeen hankesuunnitelmaa voi käyttää takansytykkeenä, ellei sen suosituksia hyödynnetä sitoutuneesti yhteistyössä.

Hallitus on teettänyt linjasaneerauksen hankesuunnitelman, jossa ei teknisesti ole mitään vikaa. Se kuitenkin tyrmätään yhtiökokouksessa ja hallitukselta edellytetään lisäselvityksiä. Mikä meni vikaan?

Korjaushankkeen hankesuunnitelman merkitys taloyhtiön isoissa korjaushankkeissa on suuri. Sen yhteydessä tutkitaan vaihtoehtoja, määritellään korjaustarpeet ja päätetään isoista linjauksista. Jopa 90 % tulevista kustannuksista määritellään jo hankesuunnitteluvaiheessa, vaikka hankesuunnittelu itsessään on tavallisesti vain kymmenyksen suunnittelun työmäärästä.

Hankesuunnitelman on oltava selkeä ja kaikkien taloyhtiön osakkaiden ymmärrettävissä. Siinä esitettyjen ja päätöksen tueksi tehtyjen korjausvaihtoehtojen on oltava perusteltuja ja toteutuskelpoisia. Toteutukselle on myös oltava realistiset kustannus- ja aikatauluarviot. Raportin laatimiseen esimerkiksi linjasaneerauksessa osallistuvat niin rakenne-, sähkö- kuin LVI-asiantuntijat sekä tarvittaessa myös arkkitehti. Asiantuntijoilla on oltava riittävä osaaminen vastaavista hankkeista ja rakennustyypeistä.

90 % kustannuksista määritellään hankesuunnitteluvaiheessa.

Hankesuunnittelu ja sen läpivienti on laaja kokonaisuus, jossa korjausehdotukset koostuvat etenkin seuraavista:

  1. Taloyhtiön tavoitteet, tahtotila ja mahdollisuudet (kuten rahoitus)
  2. Teknisten järjestelmien nykytila ja korjausvelka
  3. Lähtötiedot ja lisäselvitykset hankesuunnittelun aikana
  4. Osakkaiden tahtotila (osakaskysely)
  5. Asiantuntijoiden tutustuminen kiinteistöön (ehdoton korjausrakentamisessa)

Hankesuunnitelmaraportin työstämisessä korostuu teknisen osan lisäksi yhteistyö hallituksen ja osakkaiden kanssa. Yhteistyöhön sisältyy yleensä kolme suunnittelukokousta ja infotilaisuus sekä tiedottamista hankkeesta. Osakkaat saadaan haastavissa tilanteissa sitoutettua paremmin esimerkiksi järjestämällä ylimääräinen infotilaisuus ja työpajoja.

Hyvät isännöitsijät, älkää tyytykö vain tekniseen hankesuunnitelmaraporttiin. Hankesuunnittelu on kokonaisuus, joka sitouttaa eri osapuolet ja johtaa päätöksiin. Vain hankesuunnitelma, jonka pohjalta on saatu haluttu yhtiökokouspäätös, on minkään arvoinen.

Dennis Murto
Yksikön päällikkö, Sweco
dennis.murto@sweco.fi
Dennis Murto toimii Swecolla taloyhtiöpalveluista vastaavan yksikön
päällikkönä ja korjaushankkeiden pääsuunnittelijana.

Artikkeli on julkaistu Isännöinti-lehden numerossa 5/2024.

Tällä palstalla kirjoittavat isännöinti- ja kiinteistöalan palveluntarjoajien asiantuntijat. Teksti on osa Isännöintiliiton ja Swecon kaupallista yhteistyötä. Tiedustelut: henrika.palin@isannointiliitto.fi, janne.tiitta@isannointiliitto.fi tai jenni.mahanen@isannointiliitto.fi.