Laita kolme asiaa kuntoon, niin taloyhtiössä säästyy rahaa ja energiaa 

Energiatehokkuudessa ei ole aina kyse suuresta remontista, vaan pienilläkin teoilla on suuri vaikutus. Isännöintiliiton Energiabarometri paljastaa kolme asiaa, joissa taloyhtiöt hukkaavat rahaa ja energiaa.

Monelle tulee energiaremontista mieleen suuri työmaa, mutta energiatehokkuuden parantaminen onnistuu myös pienemmillä teoilla. 

Isännöintiliiton Energiabarometrissa isännöitsijät kertoivat, että taloyhtiöillä on energiansäästöpotentiaalia etenkin ilmanvaihdossa, vedenkulutuksessa ja ikkunoiden & ovien tiivistyksessä.  

– Kun laittaa kuntoon nämä kolme asiaa tai edes yhden niistä, säästää jo rahaa ja energiaa. Myös asumisviihtyvyys paranee, vaikuttamis– ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa Isännöintiliitosta sanoo. 

Ilmanvaihdon tarkastus ja säätö vaikuttavat paitsi energiahukkaan, myös sisäilman laatuun. Tiivistetyt ikkunat ja ovet taas kestävät paremmin, eikä niiden kautta karkaa lämpöä.

Osakkaankin lasku pienenee

Vedenkulutuksen osalta kannattaa varmistaa, ettei taloyhtiössä ole vuotavia vesikalusteita, jotka aiheuttavat salakavalasti ison laskun. Arjen vedenkulutusta voi hillitä huoneistokohtaisilla vesimittareilla tai erilaisilla vedenpainetta hillitsevillä suuttimilla.

– Vesimittarit vähentävät vedenkulutusta, kun jokainen maksaa aidosti oman käyttönsä mukaan. Energiatehokkuuteen liittyvien säännösten myötä vedenkulutuksesta pitää tulevaisuudessa myös tiedottaa entistä useammin huoneistoihin veden käyttäjille.

Monessa taloyhtiössä energiatehokkuutta ryhdytään parantamaan vasta isomman korjaushankkeen yhteydessä. 

– Taloyhtiöissä ei kannata ajatella, että mitään ei tarvitse tehdä ilman isoa remonttia. Energiatehokkuus on laaja kokonaisuus, mutta pienilläkin asioilla on merkitystä, Viljamaa kannustaa. 

Isännöintiliiton Energiabarometriin vastasi 117 isännöitsijää eri puolilta Suomea. Otos kattaa noin 3000 taloyhtiötä. Barometri toteutettiin yhteistyössä CarunanCervin, DNA:n Wattisen, Fiksuveden, Handelsbankenin ja Vahasen kanssa. 

Tutustu Enerbiabarometrin tuloksiin. 

Lisätietoja 

Tuomas Viljamaa
vaikuttamis– ja tutkimusjohtaja, Isännöintiliitto
040 723 5821
tuomas.viljamaa@isannointiliitto.fi

Uutishuoneeseen