Parvekkeen voi sisustaa haluamallaan tavalla, kunhan muistaa yhden asian

Monelle huoneistoparveke on kesällä oman asunnon jatke ja lisätila, jossa vietetään paljon aikaa. Osalla parveke korvaa jopa mökin ja parhaimmillaan tuo kesäkeitaan keskelle kaupunkia.

Viimeistään keväällä sisustuslehdet täyttyvät inspiroivista kuvista, joissa parveke on viihtyisä tila. On viljelyslaatikkoa, grilliä ja riippukeinua. Sisustustrendit näkyvät siis parvekkeella, mutta saako oman parvekkeen taloyhtiössä sisustaa vapaasti ja oman maun mukaan?

– Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kaikki mikä on parvekkeen sisäpuolella ja kaiteen alapuolella on sallittua, kunhan rakenteisiin ei kosketa, summaa Isännöintiliiton lakiasiantuntija Sara Rintamo.

Bambuverhoja ja tummennettuja laseja – kiellettyä vai sallittua?

Nykyisissä uusissa taloissa suositaan usein läpinäkyviä kaidelaseja. Arkkitehtonisesti talon julkisivu on kaunis, mutta kun asukkaat muuttavat sisään, moni alkaa viritellä kaidelasiin näkösuojaa. Tämä voi johtaa taloyhtiössä riitoihin siitä, saako kaidelasin peittää bambuverholla, tummennetuilla kalvoilla tai muilla virityksillä, jolloin lopputuloksesta voi tulla mielenkiintoisen kirjava julkisivu.

– Ottamatta kantaa ulkonäköön, niin kaikenlaisten verhojen ja näkösuojien laittaminen on sallittua, kun ne ovat parvekkeen sisäpuolella. Lähtökohtaisesti sisäpuolelle asennettavat näköesteet on sallittuja ja ulkopuolisille tarvitaan taloyhtiön ja ehkä myös viranomaisen lupa. Markiisia tai vastaavaa ei siis saa asentaa ilman lupaa, kertoo Rintamo.

Turvallisuus ajaa sisustuksen edelle

Vaikka kesäkukat ovat kauniita ja luovat viihtyisyyttä, pitää kukkaruukkujen ja muiden sisustustavaroiden olla parvekekaiteen sisäpuolella turvallisuussyistä.
– Näin juuri erään taloyhtiön ranskalaisen parvekkeen kaiteella kaksi kukkaruukkua. Siinä on kyllä suuri vaara, että ne siitä putoavat jonkun ohikulkijan päähän ja aiheuttavat vaaratilanteen tai vamman. Eli kukat ja muut sisustustavarat tulee pitää kaiteen sisäpuolella, painottaa Rintamo.

– Viime kädessä taloyhtiö vastaa turvallisuudesta, joten näissä tapauksissa taloyhtiön kannattaa ohjeistaa asukkaita, summaa Rintamo.

Kuva: Adobe Stock