Taloyhtiöiden remontit jumittavat – kotitalousvähennys kannustaisi tarvittaviin korjauksiin

Etenkin muuttotappioalueiden taloyhtiöiden on vaikea tehdä tarvittavia korjauksia rahoituksen puuttuessa. Isännöintiliitto ehdottaa, että kotitalousvähennys laajennettaisiin myös taloyhtiöiden remontteihin.

Lähivuosina valtaosa taloyhtiöistä tarvitsee mittavia korjauksia ikänsä puolesta. Samaan aikaan erilaiset energiatehokkuusvaatimukset asettavat remonteille muitakin tavoitteita. Tämä vaikeuttaa etenkin syrjäseutujen taloyhtiöiden remonttirahoitusta.

Muuttotappioalueella vanhan taloyhtiön vakuusarvo voi olla niin pieni, etteivät pankit uskalla rahoittaa mittavia korjauksia. Se tarkoittaa, ettei remontteja ole varaa tehdä välttämättä ollenkaan.

– Jos haluamme auttaa taloyhtiöitä pitämään huolta kiinteistöistään erityisesti muuttotappioalueilla, tarvitaan valtiolta ja kunnilta uusia välineitä. Jos korjauksille ei saada rahoitusta, kiinteistö pitää ajaa loppuun kuin vanha auto, Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa vertaa.

Yksi kannustin voisi olla kotitalousvähennyksen laajentaminen taloyhtiöiden remontteihin.

– Se olisi tasapuolinen ja hyvä uusi malli, jolla tarpeellisia remontteja saataisiin liikkeelle taloyhtiöissä, Viljamaa sanoo.

Hän näkee, että hallituksella on kehysriihessä mahdollisuus puuttua alueiden eriytymiseen ja taloyhtiöiden energiatehokkuuden lisäämiseen juuri laajentamalla kotitalousvähennys taloyhtiöiden remontteihin.

Energiatehokkuuteen pitäisi satsata kepin lisäksi porkkanalla

Tämänkin kevään yhtiökokouksissa tehdään päätöksiä isoista remonteista.

– Päätöksenteko voi olla vaikeaa jo siitä syystä, että taloyhtiöissä on paljon erilaisia mielipiteitä ja näkemyksiä. Päätöksentekoa ei helpota se, että paineita tulee myös ulkopuolelta, Viljamaa sanoo viitaten esimerkiksi kansallisiin energiatehokkuustavoitteisiin, jotka velvoittavat parantamaan energiatehokkuutta erilaisissa remonteissa.

Hänen mukaansa taloyhtiöissä tarvitaan kepin lisäksi porkkanaa.

– Energiaremontti säästää käytännössä aina osakkaiden rahaa pitkällä aikavälillä. Kuitenkin kokouksissa on usein vaikeaa luoda osakkaille selkeää näkymää tästä tulevasta säästöstä. Päätöksentekokynnystä madaltaisi se, että jo hankevaiheessa saataisiin säästöä avustuksen tai vähennyksen muodossa. Energia- ja avustuspolitiikan pitäisi myös olla pitkäjänteisempää, jotta taloyhtiössä uskalletaan tehdä päätöksiä, hän sanoo.

Lisätietoja

Tuomas Viljamaa
Vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja, Isännöintiliitto
040 723 5821
tuomas.viljamaa@isannointiliitto.fi

Uutishuoneeseen