Isännöinnin eettiseltä neuvostolta varoitus Isännöinnin eettiseltä neuvostolta varoitus Medialle 22.1.2025 Isännöinnin eettinen neuvosto on antanut lausunnon, jossa suositellaan varoituksen antamista isännöintiyritykselle. 22.1.2025 julkaistun lausunnon mukaan isännöintiyrityksen toiminta ei ole ollut Isännöinnin eettisten ohjeiden edellyttämällä tavalla huolellista ja taloyhtiön edun mukaista korjausurakkaan liittyneen laskun maksatuksessa. Vaikka kyseessä on ollut yksittäinen tapahtumakokonaisuus, huolimattomuus perustehtävän hoitamisessa arvioitiin lievää vakavammaksi.
Taloyhtiön putkissa voi muhia yllätys Taloyhtiön putkissa voi muhia yllätys Medialle 21.1.2025 Isännöintiliiton putkiremonttibarometri kertoo huolestuttavaa dataa siitä, että yhä uudemmissa taloyhtiöissä joudutaan uusimaan putkia ja tämä on huomattu myös isännöinnissä. Entinen sanonta siitä, että putket kestävät ”seuraavat 50 vuotta”, ei välttämättä enää nykyään pidä paikkaansa.
Isännöintiliitto huolissaan valtion järjestelmähankkeen vaikutuksista alan työmääriin Isännöintiliitto huolissaan valtion järjestelmähankkeen vaikutuksista alan työmääriin Medialle 14.1.2025 Huoneistotietojärjestelmän jatkokehityshanke (HTJ2) edistyy: taloyhtiöiden hallinnollisten tietojen siirtäminen huoneistotietojärjestelmään alkaa jo tämän vuoden kesäkuussa. Hallinnollisia tietoja ovat taloyhtiöiden kunnossapito- ja muutostyötiedot, kunnossapitotarveselvitykset, osakkaiden muutostyötiedot sekä taloyhtiölaina- ja vastiketiedot.
Monille on epäselvää, kenen vastuulle huoltotyö kuuluu Monille on epäselvää, kenen vastuulle huoltotyö kuuluu Yleinen 27.12.2024 Isännöitsijät kohtaavat työssään monenlaisia puutteita asukkaiden asumisen taidoissa. Isännöintiliiton keräämän kyselyaineiston perusteella eniten väärinkäsityksiä liittyy huoltotöihin eli ei tiedetä, mitkä asiat kuuluvat asukkaalle ja mitkä taloyhtiölle
Oma vedenkulutus ja tuhti vesilasku voivat yllättää asukkaan Oma vedenkulutus ja tuhti vesilasku voivat yllättää asukkaan Medialle 5.12.2024 Monissa taloyhtiöissä vesimaksu on yhä kiinteä, jolloin vedenkulutuksesta maksetaan kuukausittain yhtiökokouksessa päätetty summa. Huoneistokohtaiset vesimittarit ja niihin perustuva laskutus kuitenkin yleistyvät jatkuvasti. Asukas, joka on tottunut kiinteään vesimaksuun tai joka muuttaa asumaan yksin ensimmäiseen omaan kotiinsa, voi yllättyä tasauslaskun suuruudesta
Muista testata säännöllisesti palovaroittimesi toiminta Muista testata säännöllisesti palovaroittimesi toiminta Medialle 1.12.2024 Vuoden 2024 alussa voimaan tullut pelastuslain uudistus tuo palovaroittimet taloyhtiön vastuulle kahden vuoden siirtymäajalla. Toimiva palovaroitin on lisää jokaisen asukkaan turvaa.
Taloyhtiön yhteinen joulukalenteri tuo iloa asukkaille ja ohikulkijoille Taloyhtiön yhteinen joulukalenteri tuo iloa asukkaille ja ohikulkijoille Medialle 29.11.2024 Pienillä asioilla voi saada paljon hyvää aikaan. Siinä missä taloyhtiön yhteinen joulukalenteri on mitä parhain yhteisöllisyyden luoja taloyhtiössä, tuo se myös ohikulkijoille paljon iloa, jota pimeänä vuodenaikana tarvitaan.
Isännöitsijä ei voi estää lyhytaikaista vuokrausta taloyhtiössä Isännöitsijä ei voi estää lyhytaikaista vuokrausta taloyhtiössä Medialle 26.11.2024 Lyhytaikainen vuokraus nostattaa tunteita ja työllistää isännöintiä, kun osakkaat ottavat isännöitsijään yhteyttä kysyäkseen missä tarkoituksessa asuntoa käytetään ja toivovat, että isännöitsijä puuttuu toimintaan.
Talvi tuli – onhan taloyhtiösi varautunut? Talvi tuli – onhan taloyhtiösi varautunut? Medialle 20.11.2024 Pitkän ja lämpimän syksyn jälkeen ensimmäinen kunnon lumisade aiheuttaa hetkellisesti talvikaaoksen. Mikäli taloyhtiössä ei ole ajoissa mietitty talvikunnossapitoa kuntoon, nyt on jo kiire. Taloyhtiöllä on kuitenkin aina vastuu kiinteistön turvallisuudesta, jos jotain sattuu.
Taloyhtiöillä on tällä hetkellä liian vähän ja liian pieniä vastikepuskureita Taloyhtiöillä on tällä hetkellä liian vähän ja liian pieniä vastikepuskureita Medialle 13.11.2024 Liian monessa taloyhtiössä halutaan pitää vastike mahdollisemman matalana eikä yhtiövastiketta nosteta tarpeeksi edes vastaamaan kulujen yleistä vuosittaista nousua. Isännöintiliiton Putkiremonttibarometrin mukaan taloyhtiöiden puskureita kerätään vähemmän kuin edellisvuonna, mikä on huolestuttava suunta.
Trendaava kylpyamme – muista turvallinen käyttö! Trendaava kylpyamme – muista turvallinen käyttö! Medialle 8.11.2024 Asumistaidot ovat nykyään monella asukkaalla hukassa. Ilmatäytteiseen kylpyammeeseen menee vettä mallista riippuen noin 150–250 litraa, mikä on iso määrä. Tämän vuoksi huoleton toiminta voi pahimmillaan johtaa vesivahinkoon. Tärkeää on muistaa tuotteen ohjeiden mukainen tyhjennys heti kylvyn jälkeen.
Ilmaston muuttuessa kannattaa olla tarkkana kiinteistövakuutusten kanssa Ilmaston muuttuessa kannattaa olla tarkkana kiinteistövakuutusten kanssa Medialle 30.10.2024 Ilmaston lämpeneminen johtaa esimerkiksi rankkasateiden ja tulvariskien lisääntymiseen suurimmassa osassa maailmaa. Suomessa esimerkiksi pienten vesistöjen rankkasadetulvien ja kaupunkien hulevesitulvien ennakoidaan kasvavan. Osana ilmaston muuttumista myös myrskyt muuttuvat rajummiksi, mikä voi lisätä myrskytuulien aiheuttamien vahinkojen määrää. Tällaisten sään ääri-ilmiöiden lisääntyessä myös kiinteistövakuutuksista käsiteltävien luonnonilmiövahinkojen määrä tulee todennäköisesti lisääntymään.
Taloyhtiöiden korjaushankkeita laitettu jäihin taloudellisista syistä ja osakkaiden haluttomuuden takia – piristymistä ei vielä näköpiirissä Taloyhtiöiden korjaushankkeita laitettu jäihin taloudellisista syistä ja osakkaiden haluttomuuden takia – piristymistä ei vielä näköpiirissä Medialle 24.10.2024 Korjausvelka on Suomessa todellinen ongelma. Isännöintiliiton tuoreen Talousbarometrin mukaan 38 prosenttia isännöitsijöistä näkee, että heidän hallinnoimissaan taloyhtiöissä on keskimäärin tehty liian vähän korjauksia. Yleisin syy tähän on osakkaiden haluttomuus edistää taloyhtiöiden remontteja.
Isännöinnissä on löydetty hyviä keinoja ennaltaehkäistä häätöjä Isännöinnissä on löydetty hyviä keinoja ennaltaehkäistä häätöjä Medialle 17.10.2024 Mediassa on paljon uutisoitu, että häädöt ovat tilastojen mukaan kasvaneet huomattavasti viimeisen vuoden aikana. Isännöinnissä ilmiö on huomattu ja etsitty ratkaisuja, jotta häädöiltä voitaisiin välttyä. Yksi hyväksi havaittu keino on nopea puuttuminen vuokrarästeihin, jolla säästetään sekä rahaa että vähennetään inhimillistä kärsimystä. Ylivoimaisesti suurin syy häätöihin ovat vuokrarästit.
Edessä on taloyhtiöiden uusjako Edessä on taloyhtiöiden uusjako Medialle 15.10.2024 Kaikista taantuvimmilla alueilla on jo tällä hetkellä taloyhtiöitä, joita ei taloudellisesti ajateltuna kannattaisi korjata, sillä alueen asunnoille ei ole näköpiirissä kysyntää ja taloyhtiössä saattaa jo nyt olla osa asunnoista tyhjiä
Lämmitys näyttelee isointa roolia energiansäästössä Lämmitys näyttelee isointa roolia energiansäästössä Medialle 9.10.2024 Rakennusten lämmitys kattaa yli neljänneksen energian loppukulutuksesta Suomessa. Kaksi kolmasosaa asumisen energiasta kuluu asuintilojen lämmitykseen.