Yhdenvertaisuus on vahvuus ja velvoite

Syrjimätön työkulttuuri lisää hyvinvointia ja sitouttaa työntekijöitä. Se on myös yritysten lakisääteinen velvollisuus. Isännöintiliitto johdattaa jäsenensä yhdenvertaisuuskysymysten pariin webinaarilla ja jäsenkyselyllä sekä aiheeseen liittyvillä sisällöillä.

Mitä yhdenvertaisuudella tarkoitetaan?

Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan kaikkien ihmisten samanarvoisuutta. Jokaisella ihmisellä on oikeus yhdenvertaiseen kohteluun riippumatta esimerkiksi sukupuolesta, iästä tai alkuperästä. Työnantajilla on vastaavasti velvollisuus huolehtia yhdenvertaisuudesta työpaikoilla. Velvoite perustuu yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakeihin.

Kuva: Antonio Rodriguez, Adobe Stock

Syrjintäperiaatteet laissa:

Yhdenvertaisuuslakiin sisältyviä ns. syrjintäperusteita ovat ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto, vakaumus, mielipide, poliittinen toiminta, ammattiyhdistystoiminta, perhesuhteet, terveydentila, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen ja muu henkilöön liittyvä syy. Sukupuolten välisestä tasa-arvosta säädetään tasa-arvolaissa.

Miten työnantajan on huolehdittava yhdenvertaisuudesta?

Syrjintää on ehkäistävä kaikissa urapolun vaiheissa työhönottoprosessista aina irtisanomisiin asti. Hyvä työnantaja huolehtii, että rekrytoinneissa, perehdytyksissä, työtehtävien jakamisessa, koulutusmahdollisuuksissa tai vaikkapa palkankorotuksissa noudatetaan yhdenvertaisuutta.

Asia vaatii tarkkuutta, sillä organisaation käytänteet eivät aina ole niin läpinäkyviä, että syrjintä tulisi näkyviin. Esimerkkinä voidaan tarkastella vaikkapa rekrytointeja. Kutsuttiinko työhaastatteluun vain kantasuomalaisen nimen omaavia hakijoita? Menikö työtehtävä nuorelle hakijalle, vaikka samaa paikkaa haki ansioituneempia, vanhempia hakijoita? Jätettiinkö liikuntaesteinen palkkaamatta, kun ajateltiin, ettei pyörätuolin vaatimaa esteettömyyttä voida toteuttaa toimistolle?

Miten yhdenvertaisuuden toteuttamista voi kartoittaa ja suunnitella työpaikoilla?

Nykytila on tunnettava, ennen kuin yhdenvertaisuutta voidaan edistää. Ensimmäinen etappi on arvioida yhdenvertaisuuden toteutumista tarkastelemalla vaikkapa työntekijöiden kokemuksia sekä työpaikan käytänteitä ja prosesseja.

Erilaisia kartoituksia kannattaa yhdistää, sillä yksittäinen kysely paljastaa asioita vain rajallisesti. Vastaajat voivat kertoa, ettei kukaan yrityksessä koe ikäsyrjintää. Jos samalla havaitaan, ettei yritykseen ole koskaan palkattu ketään yli 45-vuotiasta työntekijää, on syitä hyvä selvittää. Henkilöstön rakenne voi muutenkin antaa tärkeää tietoa. Jos satoja henkilöitä työllistävässä yrityksessä ei ole yhtään maahanmuuttajataustaista henkilöä, on hyvä miettiä, miksi ei ole.

Tilannekartoituksen pohjalta suunnitellaan yhdenvertaisuutta edistävät toimenpiteet. Myös näitä säätelee laki. Yhdenvertaisuuden edistämisen velvoite koskee kaikenkokoisia työpaikkoja henkilöstön määrästä riippumatta. Erillinen yhdenvertaisuussuunnitelma taas vaaditaan vain yli 30 henkilön työnantajilta.

Muistitko vastata? Jos olet Isännöintiliiton jäsen, olet saanut sähköpostitse kutsun vastata yhdenvertaisuuskyselyyn. Selvitämme kyselyllä jäsenten ajatuksia yhdenvertaisuudesta isännöintialalla. Vastausaikaa on torstaihin 10.4.2025 asti. 

Miksi yhdenvertaisuudesta kannattaa huolehtia eli mitä etua siitä on?


Paitsi että yhdenvertaisuudesta huolehtiminen on työnantajan lakisääteinen velvollisuus, yhdenvertaisuusasioista huolehtiva työpaikka on myös houkuttelevampi työnantaja. Syrjimätön työkulttuuri takaa paremman työhyvinvoinnin ja pidemmät työurat. Lisäksi monimuotoisuus monipuolistaa myös osaamista ja syventää asiakasymmärrystä.

Mistä saan apua yhdenvertaisuuden edistämiseen työpaikalla?


Yhdenvertaisuusasioissa voi edetä pienin askelin. Netistä löytyy paljon asiantuntijoiden tuottamaa materiaalia. Myös Isännöintiliitto pitää aihetta esillä. Osallistu esimerkiksi Isännöintiliiton yhdenvertaisuus-webinaariin 28.4. Ilmoittaudu webinaariin alla olevan linkin kautta!

Peli seis ja punainen kortti! – Epäkorrekteja huomautuksia ja yhdenvertaisuutta työpaikalla ja arjessa

Miltä tuntuu, kun oma ulkonäkö, sukupuoli tai ikä asetetaan ihmettelyn kohteeksi arjen tilanteissa – vaikkapa työpaikalla tai taloyhtiön kokouksessa.

Kevään webinaarissa 28.4. uskallamme nostaa esille vaikeat aiheet ja keskustella niistä. Jalkapalloerotuomari Abdirahman Sugullen jakaa omia kokemuksiaan jalkapallokentältä sekä arjesta. Sugullella on loistava tapa käsitellä sensitiivisiä asioita, kaikesta voidaan puhua, muuten mikään ei muutu.

Tämä webinaari on sinulle, joka haluat ymmärtää, kehittyä ja rakentaa yhdenvertaisempaa arkea työelämässä, asumisessa ja kohtaamisissa ja sinulle, joka työnantajana haluat toteuttaa lakisääteiset velvollisuutesi.

Webinaarissa käydään läpi myös Isännöintiliiton yhdenvertaisuuskyselyn tulokset. Ilmoittaudu webinaariin!


Lue yhdenvertaisuudesta lisää myös Isännöinti-lehden numerossa 2/25, joka ilmestyy 15.4.